actueel

Zeer recentelijk publiceerde de Stichting Vrienden van het Westfries Museum de brochure Met Olieverf en Penseel , over het leven en werk van mr. Olfert de Vrij. In de  begeleidende brief een overzicht van de extra activiteiten van de Vrienden.

Deze brochure ‘Met olieverf en penseel’ is geschreven door de (kunst)historicus John R. Brozius naar aanleiding van een zeer belangrijke nieuwe aanwinst van het museum, het penschilderij ‘Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer’ van de Hoornse schilder Olfert de Vrij. Het museum had nog geen enkel werk van De Vrij in de collectie. En wat de aanwinst helemaal bijzonder maakt is dat er maar vier werken van zijn hand bekend zijn. John Brozius verdiepte zich in het leven en werk van Olfert de Vrij, die eigenlijk jurist van beroep was, maar zich ook tot meester ontwikkelde in een heel specifiek genre, dat van de maritieme penschildering.

De nieuwe aanwinst is vanaf 28 oktober in het museum te bewonderen samen met twee prachtige maritieme penschilderijen van het Rijksmuseum. De kleine presentatie op de benedenverdieping van de expositieruimte, maakt onderdeel uit van de nieuwe expositie Koele Wateren.

nieuwe aanwinsten

Vanaf 9 november is op de eerste verdieping van het museum een presentatie te zien van recente aanwinsten. Daaronder enkele heel bijzondere schilderijen en tekeningen, van onder andere Matthias Withoos, Herman Doncker en Herman Hengstenburgh. Veel van deze aankopen zijn mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vrienden.

Op zondag 10 november organiseert het museum een speciale bijeenkomst voor Vrienden rond de nieuwe aanwinsten. Directeur Ad Geerdink zal niet alleen een rondleiding geven, maar ook het een en ander vertellen over het verwervingsbeleid van het museum en daarbij ingaan op de verschillende manieren waarop het museum de collectie probeert te verrijken en hoe het museum bepaalt wat het wel en niet aan de collectie wil toevoegen.

De bijeenkomst vindt plaats op zondag 10 november en start om 12.00 uur. Graag vooraf aanmelden bij Aukje van Wissen : aukjewfm@gmail.com

bijeenkomsten

Op 24 november tenslotte organiseren de Vrienden samen met Cinema Oostereiland een Symposium over de verbeelding van de kracht van het water onder de titel “Hoorn onder water” .

Het wordt een wervelend programma met 17e-eeuwse schilderkunst in de bioscoopzaal, dijkverhoging rond Hoorn, een filmisch toekomstscenario en boeiende inleiders.

Het symposium begint om 14.00 uur en zal ongeveer drie uur duren. Kaarten kunt u bestellen op de site van Cinema Oostereiland; voor Vrienden is de toegang € 10,00.