Skip to content

Museumbezoek voor iedereen

De uitzonderlijk mooie expositie ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ staat tot en met 27 november in het Westfries Museum in Hoorn. Maar dit monumentale museum met zijn sluip-door-kruip-doorkarakter en 25 schatkamers is niet voor iedereen gemakkelijk te betreden. En hoe komen de oogstrelende 17e-eeuwse schilderijen van stadgezichten met typische Hollandse luchten tot je als je geen tot weinig zicht hebt? Het Westfries Museum zorgt dat iedereen toegang kan krijgen tot ‘Hoge Luchten’ met de Special Guest-programmering en extra belevingsactiviteiten. Meer informatie: wfm.nl/hoge-luchten en wfm.nl/toegankelijkheid.

Per 1 januari 2023 sluit het Westfries Museum voor een grootscheepse renovatie. Medio 2025 heropent het museum met een nieuw museaal concept en een vernieuwde inrichting: dan kunnen ook bijvoorbeeld mensen in een rolstoel het museum volop beleven. Onder het motto ‘Museum voor iedereen’ neemt het Hoornse museum nu alvast een voorschot hierop met de Special Guest-programmering. Rondom de tentoonstelling ‘Hoge Luchten’, met 40 werken uit het Rijksmuseum, zijn extra activiteiten georganiseerd – zowel tijdens de gewone openingstijden als daarbuiten. 

Luisteren naar de schilderijen

Zo zijn er voor mensen die niet of minder goed kunnen zien, verschillende extra mogelijkheden om de expositie ‘Hoge Luchten’ te bezoeken. Bijvoorbeeld bij de rondleidingen in kleine groepjes (max 10 personen) voor openingstijd. Op deze manier kan de expositie ontdekt worden via een privérondleiding met uitleg en beleving op zaal. Uiteraard kan er iemand meegenomen worden die geen hulpvraag heeft, ook een hulphond is welkom. Deze activiteit vindt plaats op maandag 19 september om 13.30 uur, maandag 21 november om 13.30 uur en vrijdag 28 oktober om 09.30 uur. Kosten 15 euro. Museumkaarthouders 6,50. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl. Voor de expositie is ook een audiotour beschikbaar waarin een aantal beeldbeschrijvingen opgenomen zijn. Zo kan men naar een schilderij luisteren. De audiotour kan in het museum eventueel op de eigen mobiele telefoon gebruikt worden, met teksten en audiotourfragmenten.

De 17e eeuw in gebaren

Op vrijdag 30 september kan men in het Westfries Museum voor openingstijd een speciale rondleiding volgen in Nederlands Gebarentaal (NGT). De rondleiding is voor een kleine groep in een nog gesloten museum en er is extra aandacht voor het met de zintuigen beleven van de schilderijen. De rondleiding NGT wordt uitgevoerd door ervaringsdeskundige Martine Wattel van Stichting IN Gebaren. Inloop met ontvangst om 9.30 uur, activiteit van 10 tot 11 uur. Daarna is het museum vanaf 11 uur geopend en kan de rest van het museum bezocht worden. Kosten 15 euro. Museumkaarthouders 6,50. Binnenkort wordt deze activiteit ook op een zaterdag en een maandag geprogrammeerd. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl

MuseumMaatje
Voor bezoekers die graag het Westfries Museum willen bezoeken tijdens openingsuren, maar daar wat extra hulp bij nodig hebben, organiseert het museum een MuseumMaatje. Van meelopen van het treinstation naar het museum tot begeleiding in het museum zelf, of alleen samen een kopje koffie drinken. Er zijn, behalve een toegangsticket voor het museum geen extra kosten aan verbonden. Indien er een eigen begeleider mee is, heeft de helpende persoon altijd gratis toegang bij het museum. Ook hulphonden zijn tijdens openingstijden welkom bij het museum, als dit bij de balie gemeld wordt. En graag nu al met een rolstoel het museum in om deze expositie te bewonderen? Geef het aan, dan wordt dit georganiseerd.

Extra museumbeleving voor iedereen

Tijdens doordeweekse dagen, dinsdag t/m vrijdag, worden aan alle bezoekers speciale belevingen aangeboden. Bij de schilderijen van ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ laten medewerkers van het team ‘Beleving’ om 10 minuten over het hele uur de bezoekers de werken op heel andere wijze ervaren: men kan naar een schilderij luisteren, deze proeven of zelfs ‘voelen’. Bezoekers op zaal kunnen zich spontaan bij de uitleg aansluiten en hoeven zich hiervoor niet aan te melden. 


Opgeven of meer informatie Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl. Meer informatie via www.wfm.nl/toegankelijkheid.

Hoorn, 14-09-2022

MegaphoNews - Closer Than Ever

The leading news agency comes to your smartphone.  Download now.