Archeoloog Christiaan Schrickx – “Een huwelijk aan diggelen”, over dr. Zacheus de Jager (1599-1650)

16/01/2019

Westfries Museum

Stadsarcheoloog Christiaan Schrickx geeft uitleg bij een opgraving die enige tijd geleden in Enkhuizen is gedaan. In de afvalput die daarbij werd aangetroffen vond Archeologie Westfriesland verschillende objecten en fragmenten uit de 17e eeuw , die verwijzen naar het echtpaar De Jager. Dokter Zacheus de Jager, te zien op het schilderij in VR 2 van het Enkhuizer chirurgijnsgilde, en zijn vrouw Margaretha van Beresteyn waren tot 1649 getrouwd. In dat jaar liep het huwelijk uit op een grote ruzie. Ze gingen uit elkaar en Margaretha liet minutieus vastleggen bij de notaris welke spullen ze mee zou nemen. Dit moet toentertijd het gesprek van de dag zijn geweest in Enkhuizen.

Dankzij deze vondst en de aanwezige archiefstukken heeft Archeologie Westfriesland een bijzondere inkijk in het bewogen leven van Zachues en Margaretha gekregen. Dit resulteerde in de publicatie “een huwelijk aan diggelen”. Christiaan Schrickx geeft uitleg bij het archeologisch onderzoek, met een presentatie in de tuinzaal. Na afloop is er gelegenheid om het schilderij nog eens met andere ogen te bekijken.

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.