Vrienden maakten aankoop mogelijk.

Al jaren hangt er in het museum een lieflijk portretje van een man, geschilderd in een ovaaltje, met ernaast afgebeeld een bloemenschilderijtje en een palet met penselen. De afgebeelde kunstschilder is de Hoornse schilder Pieter Gallis (1633-1697). Er zijn ongeveer 30 werken van hem bekend. Maar geen enkel werk maakte deel uit van de collectie van het Westfries Museum.

Onlangs kwam een prachtig bloemstilleven van de Pieter Gallis te koop bij een kunsthandel in Londen. Een schilderij dat een plaats verdient in het museum.

Met bijdragen van  de Vereniging Rembrandt, de Kerkmeijer De Regt Stichting en onze eigen Stichting Vrienden van het Westfries Museum is de aankoop mogelijk gemaakt. Het schilderij wordt op dit moment door restaurateur Ronald de Jager schoongemaakt en van een nieuwe vernislaag voorzien. Het kleurrijke bloemstilleven zal dan weer schitteren als vanouds.

In januari 2014 zal het in het Westfries Museum te bewonderen zijn. Kunsthistoricus John Brozius legt momenteel de laatste hand aan een brochure over Pieter Gallis, die tegelijk met de presentatie van de nieuwe aanwinst zal verschijnen.