KOFFIEBIJEENKOMSTEN 2016 – 2017.
Reserveer door op de link te klikken.

19 oktober
Kleding op de schuttersstukken.
Kostuumhistorica Saskia Kuus is werkzaam als educator bij de openbare bibliotheek in Den Haag. Als kunsthistorica is ze gespecialiseerd op het gebied van kostuum en textiel. Hierover heeft ze meerdere boeken en artikelen gepubliceerd.  Ze heeft vanuit haar vakgebied dan ook meegewerkt aan de tentoonstellingscatalogus bij de expositie “Rotius. Meesterschilder van Hoorn”. Tijdens de koffiebijeenkomst neemt Saskia Kuus u mee naar de rijke historie van de schutterij en dan met name de al even rijke kleding, waarmee de schutters levensgroot staan afgebeeld.

16 november
Themaverdieping: verliefd, verloofd, getrouwd in de Gouden Eeuw.
De 17e eeuwse schilderkunst staat bol van symboliek en verborgen verhalen. Net als in de schilderkunst is ook het dagelijks leven doorspekt met symboliek: verliefd, verloofd, getrouwd en alles wat daarop volgt wordt voor u  uit de doeken gedaan.

14 december
Eten en drinken in de Gouden Eeuw.
Deze kerstbijeenkomst staat in het teken van, hoe kan het ook andersn, eet- en drinkgewoonten in de Gouden Eeuw.

18 januari
Expositie: Vèrlanders – weeskinderen van de VOC, foto’s van Geert Snoeijer.
Fotograaf Geert Snoeijer reisde rondom de wereld, op zoek naar afstammelingen van 17e eeuwse VOC-zeelieden. Zijn zoektocht naar deze “Weeskinderen van de VOC” resulteerde in een indrukwekkende expositie.

15 februari
Collectie: Klooster Bethlehem, Archeologie in West-Friesland.
Archeoloog Christiaan Schrickx promoveerde in 2015 met zijn onderzoek naar het Klooster Bethlehem, in deze bijeenkomst een toelichting op de betekenis van de archeologische opgraving bij Klooster Bethlehem

15 maart
De Westindische Compagnie in het Noorderkwartier.
De Westindische Compagnie in Westfriesland en het noorderkwartier legt het qua aandacht veelal af tegen de VOC, maar met name de oprichting van de WIC en de eerste jaren van deze handelscompagnie zijn interessant. Een beschouwing.

19 april
Themaverdieping: Het Platteland van Westfriesland
de Gouden Eeuw van het Westfriese platteland is niet de 17e maar de 19e eeuw, in onze boerenpronkkamer (kamer 0.6)  is een weerslag van deze welvarende eeuw voor het boerenbedrijf te zien.